Facebook Like

For your interest - A selection of interesting articles from international media
Italiaanse Wijn Wijzer Abruzzen PDF Print E-mail
Media - Voor u geselecteerd - Nederlands


Dit artikel over wijnen uit de Abruzzen vonden we  op de website van ICE. Het geeft een goed overzicht over de wijnen uit Abruzzo. Sinds 2003 is de regio de trotse bezitter van een eerste DOCG: die van de Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane. Maar er zijn meer uitstekende wijnen te vinden in Abruzzo. Wat te denken van je naaste buurman? Het kan zo maar...

Abruzzo

Technische gegevens

DOCG: 1
DOC: 3

Variëteiten

Rood

Aglianico, Barbera, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Ciliegiolo, Merlot, Montepulciano, Pinot Nero, Sangiovese

Wit

Biancame, Bombino Bianco, Chardonnay, Malvasia Bianca Lunga, Moscato Bianco, Passerina, Pecorino, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Regina, Regina dei Vigneti, Trebbiano Toscano, Verdicchio Bianco

Abruzzen

Op eenzame hoogte torent de Gran Sasso boven de rest van de Apennijnen uit. Dit bergmassief ligt samen met het massief van de Maiella in de regio Abruzzen (Abruzzo), en bepaalt voor een belangrijk deel de klimatologische omstandigheden van de regio. Feitelijk bestaa t de regio Abruzzen uit een smalle strook berg- en heuvelachtig land, ingeklemd tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. In het binnenland overheerst een duidelijke continentaal klimaat, gekenmerkt door warme zomers en koude winters en eveneens een groot verschil in dag- en nachttemperaturen. Aan de kust worden deze temperatuurschommelingen getemperd door de aanwezigheid van de zee.

Sinds 2003 is de regio de trotse bezitter van een eerste DOCG: die van de Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane . Noeste arbeid en een grote dosis aan doorzettingsvermogen heeft de regio deze toekenning opgeleverd. De DOCG staat voor een rode wijn van de Montepulciano die uitsluitend geproduceerd mag worden in de provincie van Teramane, in het noordoosten van de regio gelegen. Voorts beschikken de Abruzzen over drie DOC classificaties, de Montepulciano d’Abruzzo , de Trebbiano d’Abruzzo en de kleinere Controguerra , en 9 IGT’s.

Hoewel er tegenwoordig steeds meer geëxperimenteerd wordt met internationale druivenvariëteiten zoals de Chardonnay en de Cabernet Sauvignon, overigens met goed resultaat, is een groot deel van de producenten trouw gebleven aan het gebruik van lokale druivensoorten. De meeste witte wijn is afkomstig van de Trebbiano terwijl het overgrote deel van de rode wijnproductie afkomstig is van de druif waaraan de Abruzzen haar bekendheid dankt: de Montepulciano (niet te verwarren met het gelijknamige stadje in Toscane waaraan de Vino Nobile di Montepulciano zijn naam ontleent).

De Montepulciano heeft veel potentiëel en brengt zeer karakteristieke wijnen voort, die steeds meer lof oogsten van wijncritici.

Over het algemeen combineert de wijn van de Montepulciano finesse met kracht en is daardoor zeer geschikt bij rood vlees. De lichtere variant is de Cerasuolo, waarbij de korte inweking op schil bepalend is voor de kersenrode kleur en het delicate aroma. De Cerasuolo past uitstekend bij diverse pasta-gerechten en wit vlees en gevogelte.

De witte wijn van de Trebbiano d’Abruzzo is overwegend droog en fris en kan, afhankelijk van de producent, werkelijk van grote klasse zijn. Het is hoe dan ook een prima begeleider van allerhande visgerechten en gevogelte. In tegenstelling tot de beide DOC’s voor de Trebbiano en de Montepulciano, die in de hele regio toegekend kunnen worden, beslaat de DOC Controguerra maar een klein gebied in het noorden van de regio, in de provincie van Teramo. Hier maakt men rode en witte wijnen van respectievelijk Montepulciano, Ciliegiolo of Cabernet en de Trebbiano, Passerina of Chardonnay. De IGT’s zijn meestal vernoemd naar de inheemse druivensoort waarvan ze gemaakt zijn.

Het aandeel van de DOC-wijnen op het totaal is helaas nog erg laag: minder dan 20%. De laatste jaren legt men zich echter, zoals in heel Italië, meer en meer toe op de verhoging van de kwaliteit door vermindering van het wijngaardareaal en is het streven meer gebottelde wijnen dan bulk-wijnen op de markt te brengen. De toekenning van de eerste DOCG is een bewijs van welslagen, maar de regio belooft meer!

 

 

 

DOCG (1)

Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane

2003

R

Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG

Sinds 1992 mag de Montepulciano d'Abruzzo DOC de subzone “Colline Teramane” op het etiket vermelden. Het etiket verwijst hiermee naar de wijn die in de heuvels van de provincie van Teramo wordt gemaakt van de Montepulciano. Sinds 2003 is deze subzone gepromoveerd naar een op zichzelf staande DOCG.

Van de Montepulciano wordt algemeen aangenomen dat zij van oorsprong uit de Abruzzen stamt, hoewel sommigen menen dat de druif het eerst in de Marken gesignaleerd is. Hoe het ook zij, in de Abruzzen is de Montepulciano, samen met de Trebbiano, de meest aangeplante druivenvariëteit en worden er uiteenlopende wijnen van gemaakt. In de DOCG-status vinden vele wijnmakers de erkenning waren zij al jaren op wachtten.

De wijnen zijn rijk met zachte tannines en kunnen wedijveren met wijnen van hoog niveau zowel op nationaal als op internationaal gebied. De verplichte rijpingstijd is 2 jaar, waarvan tenminste 1 jaar op eikenhouten of kastanjehouten vaten. Hierna volgt nog een rijping op fles van tenminste 6 maanden. De Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG wordt ook in een Riserva versie op de markt gebracht. Voor de Riserva geldt een rijpingstijd van tenminste 3 jaar. De wijn kan bij allerhande vleesgerechten gedronken worden evenals bij rijpe kazen.

Productiezone: provincie van Teramo

Variëteiten: Montepulciano (min. 90%); Sangiovese (max. 10%)

Kleur: rood

 

Bron: 2005 Italiaans Instituut voor Buitenlandse Handel (ICE): ItaliaanseWijnWijzer - Abruzzen